Přihlášení
Březen 2014

Svatební čokoládový dort

Náročnost: složitější Doba přípravy: asi 60 minut Vystačí: na 16 porcí

Svatební čokoládový dort

Přísady:

 

Na těsto:

1 balíček Polevy tmavé Dr.Oetker

3 vejce

200 g změklého másla

200 g cukru

120 ml vody

75 ml vlažného podmáslí

30 g kakaa

1 balíček Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker

190 g hladké mouky

 

Na náplň:

1 balíček Pudingu Naturamyl s vanilkovou příchutí Dr.Oetker

250 ml vody

250 g změklého másla

200 g cukru

1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker

3 PL rumu

 

Na ozdobení:

2 balíčky Fondánu Dr.Oetker

Tubičky na zdobení 4 barvy Dr.Oetker

Perličky stříbrné Dr.Oetker

 

Ještě potřebujeme:

dortovou formu Ø 26 cm

kulatá vykrajovátka (Ø asi 3 cm)

elektrický ruční šlehač

Příprava:

  1. Na přípravu těsta rozpustíme polevu dle návodu na obale. Přidáme vodu, kakao a důkladně rozmícháme. Necháme vychladnout. Ve větší míse vyšleháme změklé máslo s cukrem elektrickým ručním šlehačem na středním stupni dohladka. Postupně přidáváme vejce, podmáslí a čokoládovou směs. Vše ušleháme a na závěr přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem. Vyšleháme dohladka.
  2. Na přípravu náplně uvaříme puding ve 250 ml vody. Puding necháme za občasného promíchání zchladnout. Ve větší míse ušleháme elektrickým ručním šlehačem na středním stupni máslo, cukr a vanilkový cukr. Šlehač snížíme na nejnižší stupeň a po lžících přidáváme puding. Na závěr zašleháme do náplně rum.
  3. Těstem naplníme dortovou formu, vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

 

Elektrická trouba:                160 °C

Horkovzdušná trouba:          140 °C

Plynová trouba:                   stupeň 2

Doba pečení:                      asi 60 minut

 

  1. Z upečeného korpusu opatrně odstraníme dortovou formu a necháme jej zchladnout. Korpus podélně jednou rozřízneme a potřeme asi 1/3 náplně. Zbylou náplní potřeme okraje a povrch dortu.
  2. Na ozdobení poprášíme vál lehce moučkovým cukrem a fondán vyválíme na plát o šířce asi 3 mm. Vyválený fondán opatrně přeneseme rukou nebo pomocí válečku na dort. Fondán na dortu uhladíme směrem od středu dolů. Zbylý fondán odkrojíme.
  3. Ze zbylého fondánu vymodelujeme růžičky.

Postup na tvorbu růžiček:

  1. Fondán vyválíme na plát o šířce asi 3cmm a kulatým vykrajovátkem vykrájíme kolečka. Okraje koleček zploštíme/ztenčíme oblou stranou lžíce. Tím dosáhneme přirozenějšího efektu okvětních lístků.
  2. Jedno kolečko zarolujeme (bude tvořit střed růžičky). Zbylá kolečka pevně přitlačíme kolem středu růžičky (vytvoříme tak okvětní plátky). Na jednu růžičku použijeme přibližně 5 okvětních plátků Hotové růžičky necháme ztuhnout při pokojové teplotě (asi 30 min). Spodní čtvrtinu můžeme uříznout pomocí ostrého nože, aby růžička na dortu lépe seděla. Růžičky k dortu přilepíme pomocí bílé tubičky nebo jejím mírným navlhčením vodou.
  1. Dort ozdobíme bílou tubičkou a stříbrnými perličkami. Ty k fondánu upevníme pomocí bílé tubičky.

TIP: Dort chutná nejlépe, pokud ho necháte do druhého dne odležet v chladničce. Pokud chceme dosáhnout lesklého vzhledu fondánové hmoty nebo fondánové dekorace, potřeme fondán nebo fondánovou dekoraci alkoholem čiré barvy (vodka, bílý rum, apod).

Další články z rubriky Recepty:

Řízek zdravě? Jde to!

Zamilovaná očka

Tymiánový chléb

Olivy a olivový olej

Roláda jahodové potěšení

Šafránové kuře

inzeraty